С масови, цветни и пъстри шествия, концерти ,  инициатива под

...
С масови, цветни и пъстри шествия, концерти ,  инициатива под
Коментари Харесай

Празнични шествия и маратон на четенето за 24 май в община „Родопи“

С всеобщи, цветни и пъстри шествия, концерти,  самодейност под надпис „ Вземи книга, остави книга “ и поднасяне на цветя община „ Родопи “ ще означи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Празничната стратегия стартира още в 9:00 часа в двора на  учебните заведения в Белащица и Браниполе.

След това преподаватели, възпитаници и поданици на двете села ще преминат в шествие няколко километровата права от Белащица до Браниполе,  с цел да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.  Участие ще вземат ОУ „ Пенчо Славейков “ и ДГ „ Ралица “ в Белащица,  ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Браниполе и  децата от  ДГ „ Синчец “ в селото.

Пъстра колона ще тръгне в 10 часа от двора на учебно заведение „ Христо Ботев “ в Брестовица. Шествието ще премине тържествено през улиците на селото и в него ще се включат децата от детска градина „ Първи юни “, възпитаници и читалището в селото. Програмата ще продължи с празнична стратегия на новия площад в центъра на Брестовица.

За да се обезпечи безвредното прекосяване на участниците в празничните шествия придвижването на пътни транспортни средства в трите села ще бъде контролирано.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност учебно заведение „ Васил Левски “ в Брестник ще отпразнува своя 95-годишен празник и 150 години просветна активност в селото. Тържествата стартират от 11 часа в салона на читалището.

В  Устина 24 май ще бъде маркиран с празничен концерт от 10:00 часа в салона на читалището, а в Златитрап  от 11 часа децата ще се забавляват в парка с демонстрация под надпис „ Заедно четем и по този начин ще (по)четем Деня на славянската книжовност и писменост “. Тържество организират  и в учебно заведение „ Неофит Рилски “ в Ягодово.

24 май ще събере поданици и посетители и във високите села от община „ Родопи “. В Дедево ще открият обновената библиотека под мотото „ Вземи книга, прочети книга “ и ще връчат удостоверение на донора на най-вече книги за  библиотечната читалня Спирката.
Маратон на четенето ще има в село Ситово. Празникът ще стартира с поднасяне на венци и цветя пред портретите на двамата братя Кирил и Методий и ще продължи с сказка „ Да опазим, съхраним и предадем “, след което във въздуха ще полетят балони, на които са изписани буквите от българската писменост.

С полемика за бъдещето на читалището, панорамна разходка и празнична работа в църквата „ Свети Пророк Илия “ ще отбележат 24 май в Чурен.

На 24 май своя празник означават селата Белащица, Цалапица и Устина.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР